Într-o localitate din Gorj s-a creat o situație neobișnuită. Întreg satul a fost executat silit pentru că oamenii n-au plătit facturile la apă. Spun că apa nu e bună și au refuzat să semneze un nou contract.
Compania responsabilă cu furnizarea îi contrazice. Apa e bună, e potabilă și cine consumă plătește, spun reprezentanții firmei. Circa 500 de localnici au acum popriri pe conturi sau mașini. Zeci de localnici din Baia de Fier au protestat în fața prefecturii din Târgu Jiu, revoltați că au ajuns să fie executați silit.
„Am făcut tensiunea 20, n-am fost dator în viața mea la stat, la nimeni. Cum îmi pui tu din burtă metri cubi de apă consumată când tu nu ai canalizare? Nu-i nimic, credeți-mă, La vecina mea a venit puișorul de șarpe pe duș”, spune o localnică.
Războiul în comună a început odată ce primăria care administra rețeaua de apă a predat-o operatorul lui regional. Atunci oamenii au refuzat și contracte, și apometre, și facturi. În 2 ani de când face aceste demersuri, compania de apă a convins doar 200 de localnici să semneze contractul. Facturi a emis pentru mai bine de 1000 de gospodării câte figurează în evidențele primăriei ca fiind racordate la rețeaua de apă.
Domnul Dumitru are factură de câteva sute de lei la apă pentru care a fost executat silit. A decis să nu mai plătească după ce un laborator din Craiova a analizat apa, iar rezultatele au arătat că e plină de E-coli.
„Apa nu este potabilă, deci este plină de bacterii, dar apare pe factură, scrie că e apă potabilă. Am primit executare. Deocamdată am făcut contestația la executare și să vedem ce se va alege. Nu pot să plătesc niște bani așa, pe care îi scoți din burtă”, spune localnicul.
Doar instanța mai poate limpezi situația. Acum legea prevede un termen de 15 zile, termen de decădere. Ulterior nu se mai poate face contestație la executare decât cu privire la valoarea debitului. Este foarte important ca oamenii să apeleze la profesioniști ai dreptului, să apeleze la avocați de îndată ce primesc aceste înștiințări. Compania de apă susține că apa e monitorizată permanent.
„Doar în această lună au fost luate probe de patru ori și nu au fost descoperite probleme. Noi nu putem da apă gratis, deoarece apa pe care noi o furnizăm în Baia de Fier o plătim la Apele Române, ea este clorinată și este distribuită la cei care sunt branșați. Branșați la apă sunt toți. Este apa potabilă? Da, apa este potabilă, este clorinată”, susțin reprezentanții firmei.
La începutul anului, primăria a dat în judecată operatorul din cauza calității apei. Inspectorii de sănătate publică au luat și ei probe de trei ori, iar analizele au ieșit în parametri.